Minulla on tapana selata tarkkaan kirjastojen poistohyllyt, niistä voi löytää todellisia aarteita. Viime talvena käteeni osui Terry Orlick nimisen hepun kirjoittama kirja "kaikki mukaan leikkimään"  (alkuteos: The Cooperative Sports & Games Book, Tammi 1981) 
Kirjaan on koottu sellaisia leikkejä ja pelejä joissa pääasiana ei ole voittaminen vaan tarkoitus on kehittää yhteistoiminnan taitoja. Orlick esittää kirjassaan, että jos lapsia kannustetaan kilpailemaan toisiaan vastaan, luomme yksilökeskeisen kilpailuyhteiskunnan. Kuulostaa minusta pelottavan tutulta.

Leikkiminen on tärkeää myös aikuisille, mutta vaikuttaakseen kypsältä ja sivistyneeltä, aikuisen odotetaan hankkivan arvolleen sopivia leluja,mielellään sellaisia jotka maksavat paljon ja joilla on myös statusarvoa. Leikkimistä kutsutaan harrastamiseksi ja aikuiset vertailevat miellään harrastusvälineidensä ominaisuuksia.

Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, viime syksynä huomasin että työväenopisto järjestää aikuisille leikkikursseja ja itse olen ajatellut perustaa aikuisten ja lasten yhteisen  pihaleikkikerhon, sellaisen jossa leikitään leikkejä joissa tärkeää on ilo ja yhteistyö.

Kaikki mukaan leikkimään!!